19 Haziran 2013 Çarşamba

Snitch (Muhbir) (2013)

Muhbir
14 Haziran’da gösterime giren Muhbir, baş rol oyuncusunun varlığıyla yoğun bir aksiyon ve macera vaad ediyor. Yönetmenliği üstlenen Ric Roman Waugh, senaryoyu Justin Haythe’le beraber kaleme alıyor. 112 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Barry Pepper, Jon Bernthal, Rafi Favron yer alıyorlar. 15 milyon $’lık bütçesine karşılık şimdilik 55 milyon $ hasılat yapmıştır.

John’un koleji yeni kazanan oğlu, arkadaşının oyununa gelerek bir uyuşturucu satıcılığı olayına karışır ve 20 yıl hapsi istenir. John oğlunu kurtarmak adına işini, ailesini, huzurlu yaşamını bir kenara bırakır ve polisle iş birliği yapar. Eğer bir uyuşturucu satışına dahil olup çeteyi yakalatırsa oğlunun hayatı kurtulacaktır. Lakin bu hiç kolay değildir. Zira çete çok tehlikelidir.

Dwayne Johnson ve kaslarının baş rolleri paylaştığı Muhbir, klişeleri sıralayan bir macera/aksiyon filmini geçememektedir. Tatmin edici senaryo, kurgu ne yazık ki yok. Aksiyon sahneleri başarılı mı? Evet, türü sevenler keyif alacaktır. Mekan, dekor, kostüm detayları biraz arka planda kalmakla beraber John’un gösterişli tırı, kasları kadar göze batıyor. Özellikle ikinci yarıda koca gri araçtan gözlerinizi alamıyorsunuz. Kamera açıları, renk ve kontrast ayarları maceraya uygundur. Net ve temiz görüntü filmi daha rahat izlemenizi sağlıyor.

Karakter sayısı gereğinden fazla kullanılmış. Öne çıkanlar John, yardakçısı Daniel, John’un oğlu, savcı Joanne olsa da arka planda hikayeye çok katkısı bulunamayan insanlar, seyrederken yoruyor. Dwayne Johnson’un baş role seçilme sebebinin sadece kasları olduğu aşikar. Zira en ufak bir mimik, hareket, bakış yok. Vücuduyla öne çıkan bir adamı duygusal, savaşan babaya çevirmek çok zor. 112 dakika boyunca babalığına pek inanamadım. Daniel, John’un oğlu, John’un eski karısı ve savcı dahi daha inandırı geldi. İnandırıcı olamama sebebi senaryodan değil, tamamen oyuncunun kendisinden kaynaklanıyor. Hafta sonu “Fast & Furious 6”yı seyrettim ve orada hiç de rahatsız etmeyen  performans sergiliyordu. Demek ki daha duygusal, yarı drama kaçan bir rol Johson’a yakışmıyor.
IMDB’den 6,6 alan filme gelen eleştiriler orta hallidir. Standartları pek geçemese de macera aksiyona göre izlenebilirliği var. Susan Sarandon, yan rolde olsa bile varlığı filme artı puan kazandırıyor. Ne amaçla bu filmde rol aldığı biraz düşündürücü gerçi. Sanırım uyuşturu çetesiyle savaşan savcı rolünü toplumsal sorumluluk olarak düşünmüş olabilir. Tür biraz erkeklere yönelik görünebilir. Muhbir ise işin içine aileyi katarak filmin cinsiyetini biraz genişletiyor.


Dwayne Johnson’a o kadar laf ettim, en azından azıcık kariyerinden bahsedeyim de vicdanım rahatlasın J 1972 ABD doğumlu profesyonel güreşçi, 13 yıllık oyuncu 1,96 metre uzunluğunda, 120 kilogram ağırlığındadır. E maşallah! Tüm zamanların en iyi güreşçilerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Ringteki ünvanı da “The Rock”tır. Sayısız ödüle ve şampiyonluğa adını kazımıştır. 2000 yılı itibariyle 30’a yakın projede yer aldı. Bunca süredir oyunculuk yaptığını düşünürsek dram konusunda seyircinin bundan sonra da pek tatmin olacağını düşünmüyorum. Tabi Johson’ın da böyle bir iddiası var mı; o da asıl soru.


2 yorum:

  1. Yazıyı okumadım, yalan söylemeyeyim.
    Ama Snitch'i görünce, "Golden Snitch" deyip bir Harry Potter göndermesi yapıp, gidesim geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir filmin adı izlemeden önce dikkat çekmeli diye düşünürüm hep. Ne yazık ki Snitch hiç de merak uyandırıcı değil.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...