5 Temmuz 2013 Cuma

Don’t Click (Ölüm Kapanı) (2012)

Ölüm Kapanı
Güney Kore yapımı korku filminin gösterime girdiğini duyunca insanda merak uyanıyor. “Mutlaka bir artısı vardır” düşüncesi kafayı kemirip duruyor. Ölüm Kapanı’nı sırf bu meraktan seyrettim. Yönetmenliğini Tae-kyeong Kim üstleniyor. Senaryo Tae-kyeong Kim, Hong Geon Goonk’e emanettir. 107 dakikalık korku gerilimin baş rollerinde Lee Malg Eum, Choi Ji Heon, Lee Yoo Joo yer alıyorlar.

See Hee ve Jeong-mi’nin annesi onlar küçük yaştayken ölmüş, babaları da Amerika’da çalışan iki genç kızdır. Kendi videolarını çekip internete yükleyen Jeong-mi, bu yolla ek gelir sağlar. See Hee’nin erkek arkadaşı sayesinde ülkede yasaklanmış bir videoyu ele geçirir ve seyretmeye koyulur. Bu videoyu her kim seyrederse sonunda mutlaka kötü sürprizlerle karşılaşır. Jeong-mi de aynı kadere mahkum olur. Biricik kardeşini bu lanetten kurtarmak See Hee’ye düşer.


Konuya baktığınızda aklınıza hangi film geliyor? “Ringu”! Bu film yönetmenin sadece aklına gelmemiş, özümsemiş ve neredeyse kopyalayıp yapıştırmış. İşin içine sürekli takip edilme dürtüsüyle “Paranormal Activity”i de eklemiş. Her iki filmin korku türünde yakaladığı başarıdan nasiplenmek istediği belli. Lakin ortada yenilik yok. Yani şu lanetli video öyküsünü öyle çok seyrettik ki artık gerçekten böyle videoların lanet yaydığını düşünmeye başlayacağım. Konu ilgi çekici olsa da alıştık artık. Filmin sonunda ne yaşanacağını biliyoruz; sadece gidilecek yol soru işareti yaratıyor.

Filmin artı puan toplayan yönleri yok mu? Elbette var. Öncelikle gerilim sahneleri etkili; gerçekten korkutuyor. Kameranın hızla yaklaştığı sessizlik anlarında sağdan, soldan, yukarıdan, aşağıdan birileri pat diye çıkmıyor. Kamera açıları, çekimleri farklı noktalardan yakalanıyor ve seyirciyi geriyor. Güney Kore korku türüne yakışıyor. Mekan, dekor, kostüm, renk ve kontrast ayarları da ülkesine ve türüne göre hayli başarılıdır. Ayrıca internet ve teknoloji çılgınlığına epey göndermeler yapıyor. İnterneti ve teknolojiyi suçlamasa da gençlerin yönelimlerine hayli değiniyor.
Tüm bunlarla birlikte, senaryo bilindik olduğu için bu başarı sekteye uğruyor. Dram türünde bir çok benzer konuyu farklı projelerde seyretsek de çok göze batmaz. Tür korku ülke de aynı olunca bu benzerlik sıkıyor. Seyredilir mi? Gerilimli sahneler için evet; aynı konu için orijinali varken hayır!



2 yorum:

  1. 2012 yapımı filmin dağıtımcı firması ilk olarak gösterim tarihini 24 mayıs olarak belirlemişti, daha sonraysa gösterim tarihi bir ay ileri atarak 28 hazirana çekti bu bile filmden umut kesmek için bir nedendi aslında. Normalde uzak doğu filmlerinin benim için ayrı bir yeri vardır. ama bu filmi izleme gibi bir hissiyat oluşmadı nedense bende. zaten yazını okurken gişe hasılatlarına baktım ülkemizde 15-20.000 arası bir seyirci sayısına ulaşmış (şunuda belirteyim bir filmin kalitesine asla ülkemizde ki gişe ve puanlamaya göre karar vermem nedeni de bazı sinema si,teerinde ki yorumlardan ve puanlamalardan anlaşılabilir sanırsam)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzak Doğu filmi diye şans vermek istedim de boş çıktı ne yazık ki :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...