8 Haziran 2011 Çarşamba

A Christmas Carol (2009)

Arkadaş tavsiyesine uyarak izlediğim A Christmas Carol’u gösterimde olduğu dönemde nasıl gözümden kaçırdığımı bilmiyorum. Fantastik ve drama türüne de girebilen animasyon, Charles Dickens’ın aynı adlı öyküsünden yola çıkarak hayat buluyor. Filmin hem yapımcısı, hem yönetmeni, hem de senaristi olan efsane adam Robert Zemeckis ile ilgili bilgilere aşağıda yer vereceğim için animasyonun başrol oyuncularına geçmek istiyorum. Jim Carrey, Gary Oldman, Robin Wright Penn ve Colin Firth, özel bir teknik görüntü sayesinde 96 dakikalık animasyonda canlıymış gibi yer alıyorlar. Jim Carrey'in varlığı ise apayrı bir zevk katıyor. 

Büyük bir servet sahibi olmasının yanında cimriliği ve huysuzluğuyla nam salan Ebenezer Scrooge, Noel’e oldukça sinirli ve acımasız girer. Sadık hizmetkarına ve tek akrabası olan yeğenine bağırır; yardım dileyen insanlara ters davranır ve Noel’in gereksizliği üzerine nutuk atar. O günün akşamında yalnızken öbür dünyada zincirlere bağlı olarak yaşamında yaptığı hataların cezasını çeken ölmüş iş ortağı Marley’in hayaleti onu ziyaret eder. Marley son bir şans için eski ortağını uyarır ve ona üç tane ruhun kendisini ziyaret edeceğini bildirir. Bu üç hayalet Scrooge’un son şansını kullanabilmesi için neler yaşatacak ve bu yaşananlar işe yarayacak mı, izleyip görün derim J


Müziklerini Alan Silvestri’nin yaptığı A Christmas Carol, 1901 yılından 2009’a kadar TV ve sinema filmi olarak birçok kez uyarlanmasının yanı sıra 1974’ten bu yana tiyatroda da sayısızca oyun olarak sahnelenmiştir. Hikayenin elbette ders verme niteliğini bir kenara bırakırsak, zamanda yolculuk hikayesi olması açısından görsel bir şölen sunacak kıvamda seyirciye aktarılabilmesi, bu kadar çok bilinmesine ve hiçbir zaman eskimemesine yol açıyor. Çok başarılı, etkileyici bir görüntüye sahip olan animasyonun içine girip adeta yaşıyor gibi hissediyorsunuz. Bununla birlikte, bazı sahneleri ciddi şekilde seyirciyi ürkütüyor. Bundan dolayı çocuk filmi kategorisine uygun olduğunu düşünmüyorum.

Robert Zemeckis’in “motion capture” tekniği ile (insanların üzerine hareketi sırasında kayıt yapma niteliğine sahip cihazların bu kayıtları animasyon gibi aktarması) gerçekçi bir görüntü sunması filmi bambaşka boyutlara taşıyor. Robert Zemeckis daha önce “The Polar Express” animasyonunda da kullanılan teknikte Tom Hanks’i animasyon dünyasında canlı gibi aktarmıştı. 1952 ABD doğumlu yönetmen, senarist ve yapımcı; “Who Framed Roger Rabbit” yönetmeni, “1941” senaristi, “Back to the Future” serisinin yönetmeni ve senaristi, “Forrest Gump” yönetmeni, “Contact” yönetmeni, “Cast Away” yönetmeni, “What Lies Beneath” yönetmeni, “The Polar Express” yönetmeni ve “Beowoulf” yönetmeni olarak karşımıza çıkmıştı. 1994 yılında “Forrest Gump” ile Tom Hanks’i akıllara kazdıran Zemeckis, en iyi yönetmen Oscar’ını ve Altın Küre ödülünün de sahibi olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...