30 Eylül 2013 Pazartesi

The Bling Ring (Pırıltılı Hayatlar) (2013)

Pırıltılı Hayatlar
Konuya göz attığınızda bir anda izlemeye iten Pırıltılı Hayatlar, 2008’de yaşanmış bir olaydan sinemaya aktarılmıştır. 90 dakikalık dramın yönetmen koltuğunda Francis Ford Coppola’nın kızı Sofia Coppola oturuyor. Daha önceden “Lost in Translation” ile en iyi senaryo Oscar ödülünü kapmıştı. Senaryo Nancy Jo Sales’in “The Suspects Wore Louboutins” adlı makalesinden esinlenerek Sofia Coppola tarafından kaleme alınmıştır. ABD yapımının baş rollerinde Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Taissa Farmiga yer alıyorlar. 8 milyon $’lık bütçeye karşılık şimdilik 15 milyon $ üzerinde hasılat elde etmiştir.

Maddi durumları iyi olan, Hollywood’da yaşayan lise çağındaki 5 genç, kendilerini ünlülerin hayatına kaptırırlar. Onlar gibi meşhur olmak, giyinmek, göz önünde olmak isterler. Bunun için Paris Hilton, Lindsay Lohan, Megan Fox, Orlando Bloom gibi ünlülerin evine gizlice girip eşyalarını çalmaya başlarlar. Şöhretin tadını yavaş yavaş benliklerine işlemiştir. Fakat bu durum çok uzun sürmeyecektir.

27 Eylül 2013 Cuma

Jobs (2013)

İzlemek için sabırsızlanmama rağmen geciktiğim, genel müdürümün bile tavsiye ettiği Jobs, Türkiye’de Ağustos ortası gösterime girmişti. Apple’ın mimarı Steve Jobs’un hayatını anlatan filmin yönetmenliğini Joshua Michael Stern üstlenirken, senaryosunu Matt Whiteley kaleme almıştır. 127 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad, Matthew Modine yer alıyorlar. Film, Apple’ın katkısı olmadan 18 milyon $’a çekilmiştir. Hasılat ise 25 milyon $ civarındadır.

Steve Jobs, üniversite hayatını yarıda bırakıp ailesinin garajında arkadaşı Steve Wozniak’la Apple Computer’ı kurar. Artık teknoloji dünyası asla eskisi gibi olmayacaktır!

25 Eylül 2013 Çarşamba

Mud (2012)

Take Shelter”ın yönetmen ve senaristi Jeff Nichols’un yeni filmi olarak sinemaseverlerin ilgisini çeken Mud, bekleneni fazlasıyla karşılıyor. Herkese hitap etmesi zor görünse de “TakeShelter”ı sevdiyseniz Mud da aynı keyfi yaşatacaktır. 130 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Sam Shepard, Reese Witherspoon yer alıyorlar. 10 milyon $ bütçeye karşılık şimdilik 30 milyon $’a yakın hasılat elde etmiştir. Dramın Türkiye gösterim tarihi henüz belli değil.

Mud, işlediği suç yüzünden ıssız bir adada tek başına saklanmaktadır. Uğruna her şeyi göze aldığı Juniper yanına geldiğinde onla ömür boyu beraber olmak üzere kaçacaktır. Bu arada Mud’ın varlığından haberdar olan 14 yaşındaki Ellis ve arkadaşı Neckbone, bu çiftin buluşmasına ve kaçma planlarına yardım ederler.

22 Eylül 2013 Pazar

Arthur Newman (2012)

Arthur Newman
Baş rollerde Emily Blunt ve Oscarlı Colin Firth olunca seyretmeye koyulduğum Arthur Newman, başkalarının hayatında nefes bulan iki insanı anlatıyor. Yönetmen koltuğunda Dante Ariola otururken senaryoyu Becky Johnston kaleme alıyor. 101 dakikalık dram, dram komedi, henüz bizde gösterime girmedi.

Başarısız evlilikten sonra babalığını da yürütemeyen Wallace Avery, mutsuz bir iş adamıdır. Tek çare olarak kendi ölü gösterip başka bir insanın hayatını sürdürmektir. Arthur Newman olarak yaşamanın adımlarını atıp yolculuğa çıkarken, gizemli ve bir o kadar da çılgın Mike ile tanışır. Aslında ikisinin hayatı birbirine benzemektedir. Peki, Çıktıkları yolculuk onların yeni başlangıcı mı olacak yoksa sonları mı?

18 Eylül 2013 Çarşamba

Not Fade Away (Sen Gitmeden Önce) (2012)

Sen Gitmeden Önce
Temmuz sıcağında gösterime giren Sen Gitmeden Önce, 1960ların dünyasında gençlerin müziğe olan aşkıyla kuşak çatışmasını harmanlayan bir filmdir. 20 milyon $ bütçeyle hazırlanan ABD yapımının yönetmen koltuğunda “The Sopranos”un yönetmeni David Chase oturuyor. Chase, senaristliği de üstlenerek filmi sahipleniyor. Dramın oyuncu kadrosunda John Magaro, Jack Huston, James Gandolfini, Dominique McElligott, Bella Heathcote yer alıyorlar.

1960lıların Amerika’sında Douglas ve arkadaşları müziğe tutkundurlar. Rock’n Roll’u benimseyen bir grup oluşturup seslerini duyurmak isterler. Lakin dönemin koşullarında ve ailelerinin itirazlarıyla bu hiç kolay olmayacaktır.

15 Eylül 2013 Pazar

Disconnect (Sanal Hayatlar) (2013)

Sanal Hayatlar
Temmuz sonu Türkiye’de gösterime girse de geç keşfettiğim ve beğendiğim 2013 filmleri arasında yer alan Sanal Hayatlar, aile ve beraberlikleri teknoloji bağlantılarıyla harika bağlayan bir proje olmuş. Yönetmenliği Henry Alex Rubin üstleniyor. 115 dakikalık dramın senaryosunu Andrew Stern kaleme almaktadır. ABD yapımının baş rollerinde Alexander Skarsgard, Jason Bateman, Paula Patton, Frank Grillo, Max Thieriot, Hope Davis, Michael Nyqvist, Andrea Riseborough yer alıyorlar. Gösterime girmeden önce İstanbul Film Festivali’nde seyirciyle buluşmuştu.

İşkolik avukat baba, ailesine yeteri zamanı ayıramaz. Çocuklarını kaybeden başka çift ise birbirinden uzaklaşmıştır. Kadın yalnızlığıyla boğuşurken sırlarını internette biriyle paylaşır. Gözü yükseklerde olan bir gazeteci, mükemmel haber yakalamıştır: Yetişkin sitelerinde canlı yayın yapan ergen çocuklar! Tüm bu insanların ortak noktası ise internet. Hayat bir şekilde onları birbirine bağlamaktadır!

11 Eylül 2013 Çarşamba

Lovelace (2013)

Bizde gösterim tarihi belirsizken konusu gereği dikkatimi çeken Lovelace, Linda (Boreman) Lovelace’ın dram dolu biyografisini seyircilere sunmaktadır. Yönetmen koltuğunu Rob Epstein ve Jeffrey Friedman paylaşırken, Merritt Johnson ve Andy Belling de senaryoyu ele alıyorlar. 93 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard, Sharon Stone, Robert Patrick, Chris Noth, Juno Temple isimlerini görüyoruz. Film için ayrılan bütçe 10 milyon $’dır.

Aşırı dindar ailesinin baskısından kaçan Linda, ona özgür yaşamın anahtarını sunan Chuck Traynor’a sorgusuz sualsiz teslim olur. Ne Chuck ne de onun işi hakkında en ufak bilgisi yoktur. 1970li yılların başında “Deep Throat” filmiyle ilk uzun metrajlı pornografinin baş rolünde oynar ve bir anda dünyanın en tanınan insanlarından biri haline gelir. Şan, şöhret, para artık Linda’nındır. Peki, ya sonrası?

9 Eylül 2013 Pazartesi

Umut Üzümleri (2012)

Yönetmen koltuğunda Tunç Okan oturunca Türk filmlerini sürekli savunmaya çalışan biri olarak seyretmeden geçemedim. Sonuçta Tunç Okan “Otobüs”, “Cumartesi Cumartesi” ve “Fikrimin İnce Gülü – Sarı Mercedes” gibi güçlü filmleri sinemamıza kazandırdı. Mayıs 2013’te sinema salonlarına uğrayan dram, dram-komedinin senaryosunu Fakir Baykurt’un “Kaplumbağalar” romanından Tunç Okan uyarlamıştır. 126 dakikalık projenin oyuncu kadrosunda Ahmet Mekin, Yetkin Dikinciler, Altan Erkekli, Barış Koçak yer alıyorlar. İlk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde seyirciyle buluşmuştur.

Bir Kırım Tatar köyündeki az sayıdaki halk, geçim derdine düşer. Toprakları çoraklaşmıştır ve çözüm bulamazlar. Neredeyse toprakları toptancıya kaptırma aşamasına gelmişlerdir. Köye yeni gelen öğretmen, muhtarla bir olup hem toprakları verimli kullanmaya hem de satmamaya ant içerler. Halkın itirazlarına rağmen pes etmeden köyü kurtarma çabasına girerler.

5 Eylül 2013 Perşembe

The Conjuring (Korku Seansı) (2013)

Korku Seansı
Uzun zamandır dört gözle beklediğim Korku Seansı’na sonunda kavuşabildim. Türkçe’ye çevrilmiş adı ilk bakışta soru işaretlerini akla getirse de size dolu dolu 110 dakika sunuyor. Yönetmen koltuğunda James Wan oturuyor. Kendisini “Saw” serisinden, “Dead Silence”, “Death Sentence”dan hatırlayabilirsiniz. Senaryoyu Chad ve Carey Hayes kaleme almışlardır. ABD yapımı korku gerilimin oyuncu kadrosunda Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor yer alıyorlar. 20 milyon $’lık bütçeye karşılık şimdilik 240 milyon $ hasılata ulaşmıştır! 30 Ağustos’ta Türkiye’de gösterime girdi.

Ed ve Lorraine Warren, doğaüstü gizemli olayları çözmekte uzmanlaşmış ünlü bir çifttir. Bu ünü duyan Perron ailesi, çiftten yardım ister. Yeni taşındıkları evlerinde adı koyulamayan varlık/ varlıklar, onlara hayatı zindan etmeye başlamıştır. Warren çiftinin şimdiye kadar karşılaştığı en ürkütücü olaylardan biri olduğu, işin içine girince anlaşılacaktır.

3 Eylül 2013 Salı

Zefir (2010)

Lügatıma yeni bir kelime kazandıran Zefir, 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü kazanarak yerli yapımlar arasında (sinema salonlarında olmasa da) ön plana çıkmıştır. 93 dakikalık dramın yönetmenliğini ve senaristliğini Belma Baş üstlenmiştir. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmidir. Yapımcılarının içinde Cem Yılmaz’ın adının geçtiği projenin oyuncu kadrosunda Vahide Gördüm’e amatör oyuncular eşlik ediyorlar: Şeyma Uzunlar, Sevinç Baş, Fatma Uzunlar, Harun Uzunlar. Nisan 2011’de gösterime girmişti. Zefir, Batı’dan esen hafif ve ılık rüzgar demektir.

11 yaşındaki Zefir, yaz tatilini anneannesi ve dedesiyle yayla evinde geçirir. Dere tepe demeden yaz boyu gezen Zefir’in tek umudu ise annesinin gelip onu almasıdır. Annesi bir gün gelir fakat Zefir’i sevindirmeyen bir gerçekle karşılaşırlar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...