29 Nisan 2013 Pazartesi

Kuma (2012)



2012 Berlin Film Festivali Panorama bölümünün açılış filmi olmasına rağmen Türkiye’de 26 Nisan’da azıcık sayıda sinema salonunda gösterime giren Kuma, hepimizin bildiği veya az çok duyduğu bir konuyu farklı açılardan ele alıyor. Avusturya yapımı dramın yönetmen ve senaristi Avusturya doğumlu Umut Dağ’dır. Umut Dağ’ın ilk uzun metrajlı filminde oyuncu kadrosunu Nihal Koldaş, Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Merve Çervik oluşturuyorlar. 93 dakikalık proje, 49. Altın Portakal Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Eser İşletme Belgesi alamadığı için yarışmamıştır.

Fatma, ciddi bir hastalıkla mücadele eden 5 çocuk annesi bir kadındır. İleride kendisine bir şey olursa diye kocası ve çocuklarına bakması için memleketinden kendine kuma alır (kuma almak da nasıl bir deyişse artık?!). Kumasıyla beraber Viyana’ya evine dönen Fatma’yı zor günler beklemektedir; en az kuması Ayşe kadar.

27 Nisan 2013 Cumartesi

Mavi Pansiyon (2011)



Yerli yapımları izleme ısrarımla Mavi Pansiyon’u da DVD listeme ekledim. Fragmanı size keyifli, romantik bir film izleyeceğiniz algısı yaratıyor. Aralık 2011’de gösterime giren 97 dakikalık romantik dramın yönetmen ve senaristi Nezih Ünen’dir. Yunus Güner, Fadik Sevin Atasoy, Özlem Tekin, Tan Sağtürk, Nail Kırmızıgül ve Veysel Diker oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.

Aşka küskün Ahmet, kafasını dinlemek için her zamanki gibi Mavi Pansiyon’a gider. Aşk defterini kapamıştır, günlük ilişkiler dışında bir şey yaşamak istemez, yorulmuştur. Ta ki aynı pansiyonda kalan Bahar’ı tanıyana kadar. Bahar’ın arkadaşı hovarda Esra ise Ahmet’in kafasını karıştırır: Bahar mı Esra mı, yoksa hiç biri mi?

24 Nisan 2013 Çarşamba

Şener Şen


Züğürt Ağa - Domates!

Ve sonunda Seyirci Koltuğu 400. yazısına kavuştu! Geriye baktığımda “Nasıl bu kadar yazabildim?” diye hayrete düşüyorum. Hala devam ettiğim için de az biraz şımarıyorum. 100, 200 ve 300. yazılarda özel filmleri/dizileri seçmişken 400’e yakışan yazıyı bulmak pek kolay değildi.

Biyografilerde hep yabancı oyunculara/yönetmenlere yer verdiğim için vicdanım pek rahat etmiyordu. Türk oyuncu/yönetmenlerden kimle başlasam diye çok düşündüm. Sonunda her zaman hayran kaldığım, televizyonda gördüğümde yüzümde tebessüm yaratan bir ustanın hayatını araştırmaya karar verdim: Şener Şen! Eminim keyif ve merakla okuyacaksınız!

22 Nisan 2013 Pazartesi

The Odd Life of Timothy Green (Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı) (2012)

Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı

Afişi ve ilgi çekici konusuyla koltuğa oturtan Timothy Green’in Sıradışı Yaşamı, Mart 2013’te Türkiye'de gösterime girmişti. Yönetmen koltuğundaki Peter Hedges, Ahmed Zappa’nın hikayesini uyarlıyor. 100 dakikalık dram komedi, fantastik türündeki projenin baş rollerinde Jennifer Garner, Joel Edgerton, Camerton C.J. Adams yer alıyorlar. ABD yapımının 25 milyon $ bütçesine karşılık 52 milyon $ hasılatı vardır.

Oldukça mutlu evliliğe sahip Cindy ve Jim Green çiftinin tek eksiği çocuktur. Ne yazık ki tıp onlardan yana değildir. Gene çocuk sahibi olamamanın hüznünü yaşadıkları bir gece, bahçeye bir kutu gömerler. Kutunun içinde çocukları olsaydı hangi özelliklere sahip olmasını istedikleri yazılıdır. Aynı gece Timothy adlı sevimli bir çocuk evlerinde belirir!

20 Nisan 2013 Cumartesi

Lore (2012)


Savaşın Gölgesinde
Savaş sonrası bir dönemi konu alan Lore, Türkçe’ye Savaşın Gölgesi olarak çevrilmiş. Neyse ki alıştık böyle şeylere. Türkiye’deki gösterim tarihi belirsiz 109 dakikalık projenin yönetmen koltuğunda Avustralyalı Cate Shortland oturuyor. Rachel Seiffert’in “The Dark Room” adlı eserinden Robin Mukherjee ve Cate Shortland senaryo haline getirmişlerdir. Dram, gerilim, savaş türündeki Avustralya, Almanya, İngiltere yapımın baş rollerinde Saskia Rosendahl, Kai Malina, Nele Trebs, Ursine Lardi yer alıyorlar. Almanca ve İngilizce dillerinin kullanıldığı filmin bütçesi 4,3 milyon Euro’dur. Avustralya’nın bu seneki Oscar adayıydı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Lore Nazi görüşlü anne ve babasıyla tehlikenin ortasına düşmüştür. Anne ve babası pek çok evrak yakar ve ülkeden kaçmaya koyulurlar. Anneleri dört küçük kardeşi Lore’ye emanet eder. Çocuklarına 900 km uzakta yaşayan babaannenin evine gitmelerini salık verir. Yalnız Almanya’da seyahat hiç de kolay değildir. 4 kardeşin anne babası olan Lore, bu yolculukta türlü sıkıntılara girecektir; bir Yahudi ile işbirliği yapacak kadar!

17 Nisan 2013 Çarşamba

Evim Sensin (2012)


Eski arabeskçi, yeni yönetmen fursayısında öne çıkan Özcan Deniz, tekrar bir projeyle sinema salonlarında yerini aldı. Tabi Kasım 2012’de gösterime giren filmi sinemada izlemediğim için yeni yorum yazabiliyorum. Yönetmenliğini ve uyarlama senaryosunu (bir Kore filminden uyarlanma) Özcan Deniz’in üstlendiği filmin baş rollerinde Fahriye Evcen, Özcan Deniz, Özay Fecht, Sait Genay yer almaktadırlar. 91 dakikalık dram ve romantik türlerindeki filmin gişe hasılatı ise 2,5 milyon TL’den fazladır! Gidenlerin çoğunun fragmandan etkilendiğine de eminim!

Hüzünlü bir ayrılık sonrası baba evine dönen Leyla, babası ile arasını düzeltmek için çok çaba harcar. Hem kendini toparlamak ister hem de babasıyla ilişkisini. Bu süreç içinde İskender’le tanışır. Yetimhanede büyümüş İskender, çok zorlu bir çocukluk ve gençlik geçirmiştir. Kaskatı yüreğini Leyla yumuşatır. Bu beklenmedik ilişkinin peşini ise zalim kader bırakmaz.

13 Nisan 2013 Cumartesi

Anadolu Kartalları (2011)


Ekim 2011’de gösterime girmeden önce ve sonrasında hayli sesini duyuran, pek çok eleştirilere maruz kalan Anadolu Kartalları’nı tüm olumsuz yorumlara rağmen izlemek istedim. Hani bazen “Haksızlık mı yapılıyor?” diye düşünmeden edemiyor insan. Türk filmlerinin daha çok çekilmesi ve seyirci toplaması için hep umut dolu olduğumdan ön yargıları silmek gerekir diye düşünüyorum. Peki, Anadolu Kartalları bu tenkitleri hak ediyor mu?

Yönetmen koltuğunda “Herşey Çok Güzel Olacak”, “İnşaat”, “Kabadayı”nın yönetmeni, “Eşkıya”, “Gönül Yarası”, “Kabadayı”nın yapımcısı tecrübeli isim Ömer Vargı oturuyor. Senaryo ise Hakan Evrensel’e teslim edilmiş. 120 dakikalık aksiyon, dramın oyuncu kadrosunda ise Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Özge Özpirinçci, Alpay Kemal Atalan, Alper Saldıran, İsmail Filiz, Hande Subaşı, Ekin Türkmen, İlhan Şeşen, Filiz Taçbaş yer alıyorlar. Müzik Ozan Doğulu’ya ait.

10 Nisan 2013 Çarşamba

Playing for Keeps (Aşk Oyunu) (2012)


Aşk Oyunu
Muhteşem Türkçe çevirisiyle adının anlamını yerle bir eden Playing For Keeps, güçlü oyuncu kadrosunun romantik komediyle birleşip birleşemediği konusunda merak uyandırıyor. Yönetmen koltuğunda “The Pursuit of Happyness” ve “Seven Pounds” gibi projelerin İtalyan yönetmeni Gabriele Muccino oturuyor. ABD yapımının senaryosunu ise Robbie Fox yazmıştır. 105 dakikalık filmin oyuncu kadrosu ise şöyle: Gerard Butler, Jessica Biel, Catherine Zeta-Jones, Dennis Quaid, Uma Thurman, Judy Greer, Noah Lomax. 35 milyon $ bütçeye karşılık şimdilik 24 milyon $ hasılat elde etmiştir. Türkiye gösterim tarihi henüz belirsizdir.

George oldukça ünlü bir futbolcudur. Yaşadığı sakatlık sonrasında futbolu bırakmak zorunda kalmıştır ve maddi sıkıntı başlamıştır. Kendine çıkış yolu ararken oğlunun futbol takımında koçluk yapmaya başlar. Ayrıldığı eşiyle böylece daha sık görüşürken yepyeni umulmadık bir çevrenin içine girer. Zira takımdaki çocukların anneleri George’un peşini bırakmamakta ısrarlılardır!

7 Nisan 2013 Pazar

Halıcı Kız (1953)


Halıcı Kız iki önemli ilk ve bir önemli sonla adını Türk sinema tarihine kazımıştır. Neler mi bunlar? Sponsor desteğiyle çekilen ilk Türk filmidir ve ilk renkli Türk filmidir. Yönetmen koltuğunda oturan Muhsin Ertuğrul’un da çektiği son filmdir. 87 dakikalık dramın senaryosunu Mebrure Sami Alevok ve Vedat Nedim Tör kaleme almışlardır. Heyacan Başaran, Asuman Korad, Müfit Kiper, Agah Ün, İbrahim Delideniz başta olmak üzere Suna Pekuysal, Sadri Alışık gibi isimlerin gençlik zamanını filmde görmek mümkün.

Gül, halı dokumacılığı yapan genç bir kızdır. Aileden gelen yeteneğiyle tüm Isparta’da hem güzelliğiyle hem de becerisiyle adını duyurur. Patronun oğlu tarafından kullanılmış ve kalbi kırılmıştır. İstanbul’a giderek geçmişi arkasında bırakmak ister.

4 Nisan 2013 Perşembe

Revolution (2012 - ...)


Konunun ilgi çekiciliğiyle tavsiye edilen diziyi sezon tarihinden gecikmeli olsa da 2-3 günde hızlıca seyrettim. ABD yapımı birinci sezon devamı için anlaşmasını yaptı ve yeni bölümleri Mart 2013’te görücüye çıktı. Eylül 2012’de başlayan dizinin yönetmen koltuğunda Jon Favreau oturuyor. J.J. Abrams ve Eric Kripke’nin yapımcılığını üstlendiği projenin senaryosu Eric Kripke ve Jim Barnes tarafından yazılmaktadır. İlk sezonu 43’er dakikalık 10 bölümden oluşan macera, bilimkurgu, dram, gizem gibi pek çok türü kapsayan dizinin oyuncu kadrosunu Billy Burke, Tracy Spiridakos, Giancarlo Esposito, Zak Orth, David Lyons, Daniella Alonso, Anna Lise Philips, Tim Guinee, Graham Rogers oluşturuyorlar.

Dünyada elektrik bir anda sebepsiz yere (!) yok olur. İnsanoğlu teknoloji çağında bu inanılmaz yok oluşla yaşama mücadelesi verir. Yeni enerji kaynakları ne olacaktır? Elektriğin yokluğu ekonomiyi, sosyal hayatı, siyasi hayatı hatta eğitimi nasıl etkileyecektir? Ayrıca bunun sorumluluları kimlerdir? Daha da önemlisi: geri gelecek midir?

2 Nisan 2013 Salı

Someday This Pain Will Be Useful to You (2011)


Afişine hızlı bir bakış attığınızda adını sadece “Someday” olarak görebilirsiniz. Zaten bir filmin ismi bu kadar uzun olmamalı. Seyrettikten sonra neden bu adı aldığı anlaşılıyor da seyretmeden önce çok ilgi çekmiyor, mana bulamıyor izleyici. 95 dakikalık dram, dram komedinin yönetmen koltuğunda İtalyan Roberto Faenza oturmaktadır. Peter Cameron’un aynı adlı romanından Dahlia Heyman yönetmenle birlikte senaryoya uyarlamıştır. 8 milyon $ bütçeli İtalya - ABD yapımı filmin baş rollerinde Toby Regbo, Peter Gallagher, Ellen Burstyn, Lucy Liu, Deborah Ann Woll yer alıyorlar. Türkiye’de gösterime gireceğini pek sanmıyorum.

James Sveck, anne babası ayrı 17 yaşında ergen bir delikanlıdır. Üniversiteye gitme yaşına gelmiştir. Hayatta tek anlaştığı insan da anneannesidir. Yaşına rağmen asosyal bir hayat yaşar ve bunu özellikle de ister. Annesi oğlunu bu durumdan kurtarmak için yaşam koçu adı altında terapistten randevu alır. James yaşanan bir çok olayla birlikte hayatı sorgulamaya başlar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...