27 Şubat 2013 Çarşamba

Hükümet Kadın (2012)


Gelen olumsuz eleştirilere rağmen, konu ve baş rol oyuncusu nedeniyle merakıma yenilip Hükümet Kadın’ı izledim. 1 Şubat’ta gösterime giren komedi filminin yönetmenliğini ve senaristliğini Sermiyan Midyat üstlenmektedir. Daha önceden “Ay Lav Yu” filmiyle oyunculuktan yönetmenliğe adım atmıştı. Demet Akbağ, Ercan Kesal, Bülent Çolak, Cezmi Baskın, Mahir İperk, Rıza Akın, Ayberk Atilla, Sermiyan Midyat da oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar. Yapımcılığını BKM üstlenmiştir.

8 çocuk annesi Xate, okuma yazma bilmeyen bir kadındır. Bir gün kendini eşinin yerine Midyat Belediye Başkanı olarak bulur. Evlatlarına ve siyaseti hiç bilmemesine rağmen beklenmedik şekilde bu koltuğun hakkını vermeye çalışır.

25 Şubat 2013 Pazartesi

Kelebeğin Rüyası (2013)


2013’ün merakla beklenen yerli filmlerinden Kelebeğin Rüyası 22 Şubat’ta seyircisiyle buluştu. Şimdiye kadar neredeyse hiç olumsuz eleştiri almaması senaristliğini, yönetmenliğini yapan Yılmaz Erdoğan’ın kariyerindeki en iyi proje olduğunu da kanıtlıyor. BKM’nin yapımcılığını üstlendiği 138 dakikalık dram, yaşanmış öykülerden yola çıkmıştır. Baş roldeki oyunculardan ufak rollerde yer alan oyunculara kadar harika bir kadro seçilmiş: Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Farah Zeynep Abdullah, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, İpek Bilgin, Emin Gürsoy. Eğer projeye dahil olan kişilerden birine dahi ön yargınız varsa (benim gibi), bırakın ön yargınızı. İzlemeye kesinlikle değiyor!

1941’in Zonguldak’ında Rüştü Onar ve Muzaffer Tayyip Uslu, sanat ve şiir aşkıyla Varlık Dergisi’nde şiirlerinin yayınlanmasını beklerler. Bir yandan da memurluk yaparlar. O yıllarda Avrupa’da çok sıkıntılı bir savaş süreci yaşanırken, madenci kentinde modernleşme çabaları vardır. Bir gün kasabaya belediye başkanının kızı Suzan gelir. Rüştü ve Muzaffer’le çok yakın arkadaş olur. Lakin ortada ciddi bir sorun vardır: Rüştü ve Muzaffer vereme yakalanmıştır; Suzan’ın babası başta olmak üzere çevresi bu iki şairle görüşmesini asla kabul etmez.

22 Şubat 2013 Cuma

The Master (2012)


Sinemada kaçırdığım için uzun bir bekleyiş sonrası The Master’ı seyredilenler listesine ekleyebildim. Yönetmen, senarist ve yapımcı sıfatlarıyla buram buram Paul Thomas Anderson kokan dram, Kasım 2012’de Türkiye’de gösterime girmişti. 42 yaşındaki Anderson “There Will Be Blood” sonrası tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış ve Oscar Töreni’nde aranılan filmlerin adamı olarak listeye eklenmiştir. 138 dakikalık ABD yapımının oyuncu kadrosu seyirciyi filme iten en önemli ikinci sebep: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams. 32 milyon $ hasılata karşılık 26 milyon $ hasılat elde etmiştir.

II. Dünya Savaşı’nda görev aldıktan sonra ülkesine dönen subay Freddie Sutton, büyük bir boşluğa düşer. Savaş bitmiştir ve ne yapacağını bilemez. Çeşitli işler dener, hiç birinde istediğini bulamaz. Tam bu esnada The Cause tarikatının lideri Lancaster Dodd ile tanışır. Lancaster, Freddie’nin hayatını değiştirir. Freddie artık tarikatta önemli bir yere gelir; hatta onun önüne geçer.

20 Şubat 2013 Çarşamba

Wreck-It Ralph (Oyunbozan Ralph) (2012)

Oyunbozan Ralph

Bu seneki en iyi animasyonda “Brave” sürekli öne çıksa da Oyunbozan Ralph’i seyrettikten sonra bu durumu sorgulamaya başladım. “Brave”i mükemmel listesine sokmamama rağmen sevmiş ve tavsiye etmiştim. Lakin 108 dakikalık ABD yapımı Oyunbozan Ralph, kesinlikle çok daha başarılı ve etkileyici görünüyor. 15 Şubat’ta Türkiye’de 3D teknolojisiyle gösterime girmiştir. Yönetmen koltuğunda animasyonların tecrübeli ismi Rich Moore oturmaktadır. Tabi beyaz perdedeki ilk animasyon tecrübesi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sinemanın yeni animasyon yüzü olarak akılda kalacağı kesin. Rich Moore, Phil Johnston, Jim Reardon’un hikayesinden Jennifer Lee ve Phil Johnston senaryoya aktarıyorlar. Seslendirmelerde John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Mindy Kaling isimleri öne çıkıyor. 165 milyon $’lık bütçesine karşılık 411 milyon $ hasılat elde etmiştir. En iyi animasyon Altın Küre ve Oscar adayıdır. Altın Küre’de aradığını bulamasa da Oscar için umudu kaybetmemek gerek.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Les Miserables (Sefiller) (2012)

Sefiller

İlk çekim haberlerinde Anne Hathaway’in saçlarını kısacık kestirmesiyle gündeme oturmuştu. Sonrasında oyuncu kadrosu dahil olmak üzere her daim odak noktası olmayı başardı. Müzikalleri sevmeyen biri olmama rağmen seyrettikten sonra aklımda iki düşünce belirdi: 1) Victor Hugo’nun kemikleri sızlamadı ve görse mutlu olurdu. 2) Herkesin bildiği bir roman, müzikalle ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi! Yönetmen koltuğunda Oscarlı Tom Hooper oturuyor. 158 dakikalık İngiltere yapımının senaryosu ise Alain Boublil ve Claude-Michel Schönberg’in aynı adlı müzikalinden William Nicholson, Alain Boublil tarafından uyarlanmıştır. Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Helena Bonham Carter güçlü oyuncu kadrosunun öne çıkan isimleridir. 1 Mart’ta Türkiye’de gösterime girecek dramanın bütçesi 61 milyon $’ken, hasılatı şimdiden 360 milyon $’a ulaşmıştır.

24601 numaralı mahkum Jean Valjean, sadece ekmek çaldığı için uzun yıllardır süren mahrumiyeti sonrası serbest bırakılır fakat müfettiş Javert onun tehlike arz ettiğini düşündüğü için peşini bırakmaz. Valjean’in tek derdi kendine yeni bir hayat kurmaktır. Fransız İhtilali’ne gebe ülkede ise hayat hiç kolay değildir.

16 Şubat 2013 Cumartesi

Hitchcock (2012)


Oscar listesini temizlemeye çalışırken en iyi makyaj adayında görüp merak ettiğim Hitchcock, kadrosuyla göz kamaştırıyor. Adaylığı bir yana, konusu ve oyuncuları için dahi seyredilmesi gerektiğine inanıyorum. Yönetmen koltuğunda Sacha Gervasi oturuyor. John J. McLaughlin de Stephen Rebello’nun “Alfred Hitchcock and the Making of Psycho” adlı eserinden senaryoyu uyarlamıştır. Biyografi ve dram türündeki ABD yapımının oyuncu kadrosu ise şöyle: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston, Toni Collette, Jessica Biel. 98 dakikalık projenin Türkiye vizyon tarihi şimdilik 15 Mart’ı gösterse de kesinleşmiş değil. Altın Küre’de Helen Mirren ile en iyi kadın oyuncu adayı (ve Bafta’da) oldu fakat ödül Jessica Chastain’e gitti. Helen Mirren tadından yenmez bir performans sergilese de Chastain’in oynadığı karaktere göre daha arka planda kalıyor.

15 Şubat 2013 Cuma

Kon-Tiki (2012)


En iyi yabancı film Oscar adayı olarak adını duyuran Kon-Tiki, yaşanmış bir olayı gündeme tekrardan getiriyor. Norveç yapımı 118 dakikalık aksiyon, macera, biyografi ve tarihi türlerini barındıran projenin yönetmen koltuğunda  Joachim Ronning, Espen Sandberg oturuyorlar. Senaryo ise Allan Scott, Petter Skavlan tarafından yazılmıştır. Türkiye gösterim tarihi belirsiz olan filmin baş rollerinde Pal Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Odd-Magnus Williamson, Agnes Kittelsen, Gustaf Skarsgard yer alıyorlar. 15,5 milyon $’la Norveç’in en yüksek bütçeli filmi olmuştur. Ayrıca Altın Küre ve Oscar’a aynı anda aday olan ilk Norveç filmidir.

Norveçli bilim adamı Thor Heyerdahl, 5 kişilik ekip kurar ve Pasifik Okyanusu’nu 100 günlük bir sürede geçmeyi hedefler. 1947’de başlayacak bu yolculuğun amacı ise Güney Amerikalıların Kristof Kolomb öncesi Polinezya adalarında yerleştiğini kanıtlamaktır. Lakin yolculuğun bütçesini bulmak epey zordur. Thor’a kimse güvenmiyor, boşa uğraştığını düşünüyor. 8000 km’yi ilkel yöntemlerle aşmak pek de inandırıcı görünmüyor zaten.

14 Şubat 2013 Perşembe

Rebelle (Savaş Cadısı) (2012)

War Witch - Savaş Cadısı

Yabancı dalda Kanada’nın Oscar adayı War Witch, izlemeye değecek etkili bir dramı ele alıyor. Türkiye gösterim tarihi belirsiz (12. Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nde var) olan 90 dakikalık projenin yönetmen koltuğunda oturan Kim Nguyen, senaryoyu da yazmıştır. Fransızca dilinin kullanıldığı projenin baş rollerinde Rachel Mwanza, Serge Kanyinda, Alain Lino Mic Eli Bastien yer alıyorlar. 3,5 milyon $ bütçeli film, 62. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmıştır. Baş rol oyuncusu Rachel Mwanza en iyi kadın oyuncu Gümüş Ayı ödülünü almıştır.

12 yaşlarındaki Komona, Afrika’daki köylerine yapılan bir baskında anne babası başta olmak üzere herkesi kaybeder. İsyancıların ele başı Komona’yı “savaş cadısı” ilan eder ve kimse ona dokunamaz. Komona bir iki yılda zorla savaşçı olur, elinde silahla dolaşıp insanları öldürür. Çetesinde ona yardımcı olan tek kişi 15 yaşındaki bir çocuktur; Komona’yla evlenmek ister. Lakin çeteden kurtulup yuva kurmak hiç de kolay olmayacaktır.

12 Şubat 2013 Salı

Mutlu Aile Defteri (2012)


8 Şubat’ta güçlü oyuncu kadrosuyla gösterime giren Mutlu Aile Defteri, Münir Özkul ve Adile Naşit’in anne babayı oynadığı “Neşeli Günler”, “Aile Şerefi”, “Gülen Gözler” aile filmlerini anımsatıyor. Zaten bu projelerden beslendiğini film içinde görsel olarak belirtiyor. 94 dakikalık komedi, dram komedinin yönetmenliğini televizyondan aşina olduğumuz Nihat Durak yapıyor. Seyirci Koltuğu’da daha önce “İlk Aşk”la kendisine yer vermiştim. Senaryo ise Ali Demirel, Volkan Sümbül, Emre Özdür’e emanet edilmiş. TİMS Production’ın yapımcılığını üstlendiği filmin baş rollerinde Tuncel Kurtiz, İlker Aksum, Binnur Kaya, Büşra Pekin, Bülent Emrah Parlak, Öner Erkan, Goncagül Sunar yer alıyorlar.

Emekli Albay Yıldırım Taşyumruk, mesleği gereği sert ve mesafeli bir baba olmuştur. Genç yaşta eşini kaybetmesiyle 3 çocuğu kendisi büyütür. 72 yaşındayken bir gün çatıdan düşer ve uzaktaki 3 çocuğu yanına gelir. Kardeşlerin hem babalarından hem de birbirlerinden sakladıkları önemli şeyler vardır. Otoriter babanın korkusundan bu yalanların çıkmaması için kılı kırk yararlar. Mutlu aile tablosu yapmak ise tek kurtuluştur.

10 Şubat 2013 Pazar

Zero Dark Thirty (2012)


The Hurt Locker” ile hayatımıza girip Oscar’ı kapan Kathryn Bigelow, yeni bombasını Zero Dark Thirty ile patlattı. Herkesin övdüğü “The Hurt Locker”ı hiç sevemediğim için Zero Dark Thirty’de beklentimin ne olacağını bile kestiremiyordum. Neyse ki bu sefer 5 dalda Oscar adaylığını hak ettiğine inanıyorum. Senaryoyu kaleme alan Mark Boal, Bigelow’la beraber yapımcılığı üstleniyor. 157 dakikalık dram ve gerilimin (yaşanmış hikaye olduğundan tarihi de diyebiliriz) baş rollerinde Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle yer alıyorlar. ABD yapımının bütçesi 40 milyon $’ken hasılatı şimdilik 96 milyon $’dır. Oscar öncesi 8 Şubat’ta Türkiye’de gösterime girdi.

ABD’nin dönüm noktalarından olan 11 Eylül 2001 Dünya Ticaret Merkezi Kuleleri saldırısını El-Kaide terör örgütü ele başı Usame Bin Laden üstlenmişti. ABD 10 yıl boyunca milyonlarca dolar para ve zaman harcayarak Laden’i bulmaya çalıştı. Herkesin bildiği gibi 1 Mayıs 2011’de Laden ele geçirildi. CIA ajanı Maya, Laden’i ele geçirme operasyonunun başındadır. Genç yaşına rağmen yakalamayı takıntı haline getirmiş ve herkese inat pes etmemiştir. Bu süreç düşünüldüğü kadar kolay olmamıştır.

8 Şubat 2013 Cuma

Lincoln (2012)


War Horse” sonrası neyse ki korkulan başımıza gelmedi ve ondan daha iyi bir Steven Spielberg projesiyle karşılaştık. Senaryoyu Doris  Kearns Goodwin’in “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” eserinden Tony Kushner uyarlıyor. Yapımcılığını da üstelenen Steven Spielberg, 65 milyon $ para harcamasına karşılık şimdiden 203 milyon $ hasılat elde etti. Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones başta olmak üzere enfes bir oyuncu kadrosunu 150 dakika boyunca seyre koyuluyorsunuz. Bugün bizde de gösterime giren ABD yapımı dram, biyografi, tarihi türlerine giriyor.

ABD’nin 16. başkanı Abraham Lincoln’un son dönemi anlatılmaktadır. 1861-65 arasında iç savaşa gebe olan ülkedeki yoğun günlerin arasında Lincoln ekibi arasında farklı görüşler kendini göstermeye başlar. Bu fikir ayrılıklarından en çok kölelik göze batmaktadır.

6 Şubat 2013 Çarşamba

Paranorman (2012)


En iyi animasyon Oscar adayı olan Paranorman, komedi-korku-macerayı bir arada seyirciye sunuyor. 92 dakikalık projenin yönetmen koltuğunu Sam Fell ve Chris Butler paylaşıyorlar. Senaryo da Butler’a ait. Seslendirmelerde ise Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi, Anna Kendrick, Casey Affleck isimleri göze çarpıyor. Türkiye’de 19 Ekim 2012’de 3D özelliğiyle gösterime girmişti. 60 milyon $ bütçesine karşılık 105 milyon $ hasılat elde etmiştir.

10 yaşlarındaki sevimli Norman, ölen insanların ruhlarını görmektedir; buna babanesi de dahildir. Ailesi başta olmak üzere tüm çevresi Norman’ı asosyal ve sorunlu bir çocuk kabul eder. Ta ki kasabayı zombiler basana kadar! Zombilerle beraber yüzyıllardır süre gelen lanet kasabanın üzerinde dolanmaya devam eder. Tüm bunlarla başa çıkabilecek tek kişi ise Norman’dır.

5 Şubat 2013 Salı

Pazarları Hiç Sevmem (2012)


Pazarları Hiç Sevmem’le ilgili herkesin hem fikir olduğu iki şey var: Adı ve ilgi çekici fragmanı. Zaten seyirciyi de bu iki şey ekran başına geçiriyor. 27 Nisan 2012’de gösterime giren 85 dakikalık dramın yönetmen koltuğunda Rezzan Tanyeli oturuyor. İlk filmi olan Pazarları Hiç Sevmem’in senaristliğini de üstleniyor Tanyeli. Oyuncu kadrosu ise hayli ilgi çekici: Melisa Sözen, Edhem Dirvana, Ayşen Gruda, Ezgi Mola, Hasibe Eren, Umut Kurt, Şebnem Dilligil.

Oğuz, son arzusu yeşil Mercedes'ini görmek olan babasının bu isteğini gerçekleştirmek için kolları sıvar. Oğuz Ayşe’ye hala aşıktır ama Ayşe başkasıyla evlenmek üzeredir. Bu arada hayatına ansızın Deniz girer. Deniz ise yalnız, işsiz ve mutsuzdur. Bu yol kesişmesi Oğuz ve Deniz’in en zor dönemlerinde ikisine de iyi gelecek midir?

3 Şubat 2013 Pazar

Django Unchained (Zincirsiz) (2012)



Zincirsiz
Western sevemeyen biri olarak Zincirsiz’i izleme sebebim Oscar adayı olması değil; senaryosunu ve yönetmenliğini Quentin Tarantino’nun üstlenmesidir. 165 dakikamı hiç boşa çıkarmadı ve adaylıklarına yakışır bir film izletti. 1 Şubat’ta Türkiye’de gösterime giren ABD yapımının oyuncu kadrosu ise göz kamaştırıcı: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Dennis Christopher, Michael Parks. 100 milyon $’lık bütçesine karşılık şimdilik 260 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Alman asıllı Dr. King Schultz ödül avcısıdır. Aranan suçluları ölü ya da diri teslim edene verilen ödüllerin peşindedir. Gene böyle bir iz peşindeyken köle Django ile karşılaşır. Aradığı Brittle kardeşler için Django’dan özgürlüğü karşısında yardım etmesini ister. Anlaşma sonucunda ikisi de isteklerine ulaşırlar. Bu arada öldürme konusunda profesyonelleşen Django’nun tek hedefi kalmıştır: Köle ticaretinde satılan karısı Broomhilda’yı bulup onu kurtarmak.

1 Şubat 2013 Cuma

Raising Helen (Helen ile Büyümek) (2004)

Helen ile Büyümek

Helen ile Büyümek, seyretmekten keyif aldığım romantik komediler arasındadır. Dram komediye de girdiği için sanırım bu etkiyi yaratıyor. Elbette Kate Hudson’ın ışığı en önemli sebeptir. 119 dakikalık ABD yapımının yönetmenliğini Garry Marshall üstleniyor. Kendisini “Pretty Woman”, “Runaway Bride”, “The Princess Diaries”, “The Princess Diaries 2”, “Valentine’s Day” gibi romantik komedilerden hatırlayabilirsiniz. Senaryoyu Jack Amiel ve Michael Begler kaleme alıyor. Oyuncu kadrosu ise hiç fena değil: Kate Hudson, John Corbett, Joan Cusack, Hayden Panettiere, Spencer ve Abigail Breslin, Helen Mirren, Felicity Huffman. 50 milyon $ bütçeye karşılık 50 milyon $ hasılat yapması seyircilerin benle hem fikir olmadığını gösterse de kulak ardı etme niyetindeyim.

Helen, bir mankenlik ajansında yönetici asistanlığı yapmaktadır; hayali ise model menajeri olmaktır. Kariyeri çok parlaktır; gündüz yoğun tempoda çalışırken geceleri de mankenlerle ve arkadaşlarıyla barlarda, defilelerde zaman geçirmektedir. Tüm bu ihtişamlı hayat, ablası ve eniştesinin ölüm haberiyle yerle bir olur. Bir kız kardeşleri daha olmasına rağmen ölen ablası ve eniştesi 3 çocuklarını Helen’e bırakır. Helen’in yaşamı ise aile ve çocuk bakmaya hiç uygun değildir. Birinden birini seçmek zorundadır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...